wtorek, 12 sierpnia 2014

Modny kompostownik w miejskim stylu 'Urban' i wiejskim stylu 'Country'



Wyrzucanie odpadów organicznych do kompostownika ma same zalety. Jeśli tylko dysponujesz odrobiną miejsca w pobliżu swojego domu czy mieszkania to załóż sobie kompostownik



2 Główne zalety kompostowania



1) Ograniczasz ilość produkowanych przez siebie śmieci
 
Myślisz globalnie, działasz lokalnie i możesz być z siebie dumny. Nasza trzyosobowa rodzina produkuje około 4-5 litrów odpadów organicznych tygodniowo na osobę. W skali roku będzie to jakieś 250 litrów na osobę. Oznacza to, że czteroosobowa rodzina może produkować nawet ok 1000 litrów odpadów organicznych rocznie. Warto też wspomnieć o tym, że ilość tych odpadów będzie różna w zależności od diety. Jeśli jesteś raw'foodziarzem czy vege, produkujesz ich jeszcze więcej niż my.  Gdybyśmy nie mieli kompostownika, te odpadki trafiałyby do ogólnego kosza na śmieci a w konsekwencji na śmietnisko. W zależności od tego jak liczna jest Twoja rodzina możesz sobie teraz szybko policzyć ile litrów organicznych śmieci produkujecie rocznie. Jeśli wyrzucasz śmieci organiczne wraz z ogólnymi sam odpowiedz sobie na pytanie ile śmieci niepotrzebnie trafia dzięki Tobie na śmietnisko a nie przecież nie musi. Wystarczy że będziesz prowadzić kompostownik. Możesz oczywiście pokusić się o znalezienie firmy odbierającej odpady organiczne, ale będziesz musiał zapłacić za ich wywóz. W przypadku kiedy już aktywnie kompostujesz, policz o ile zmniejszasz globalną produkcję śmieci, później poklep się po ramieniu i bądź z siebie dumny przez cały dzień albo i dłużej ;)

  
2) Sam produkujesz kompost do swojego warzywnika, ogrodu czy trawnika

Jeśli nie masz ogrodu czy miejsca gdzie mógłbyś spożytkować gotowy kompost możesz go oddać np znajomym na działkę.


 
Jeśli chodzi o sprzęt kompostujący to potrzebujesz tylko 2 gadżetów: wiaderka i kompostownika. W zależności od Twojego stylu życia wybierz jedną z poniższych opcji i działaj. Miłego kompostowania!

Poniżej znajdziesz cenne wskazówki
 
 



Co wrzucać do kompostu?
  • popiół drzewny
  • skoszony trawnik
  • papier, gazety i tekturę 
  • torebki herbaciane, fusy kawy
  • starą ziemię/kompost z doniczek etc
  • sprzątając ogród możesz dodawać jednoroczne rośliny 
  • obierki, odpadki z owoców i warzyw, za wyjątkiem cytrusowych




Czego Nie wrzucać do kompostu?
  • mięsa, ryb, kości, tłuszczu i gotowanego jedzenia - te mogą przyciągnąć muchy i szczury. Jeśli szczury już się pojawiły postaraj się stworzyć im tak nieprzyjazne warunki jak to tylko możliwe: załóż metalową siatkę, co jakiś czas przewracaj kompost a w wolnych chwilach rób dużo hałasu koło swojego kompostownika :)
  • cytrusów i skórek cytrusowych (za dużo kwasów)
  • patyków i innych drewnianych które rozkładają się o wiele wolniej
  • sprzątając ogród staraj się unikać dodawania roślin wieloletnich (inaczej będą się one pojawiać przez następnych kilka lat), roślin chorych a także chwastów które zawiązały już nasiona
  • odchodów psów, kotów etc
  • produktów mlecznych


Sekret dobrego kompostowania
  • staraj się wyrzucając odpady układać je warstwami, trochę jakbyś robił lazanię
  • jeśli dodajesz do kompostownika skoszoną trawę staraj się nie wrzucać jej zbyt dużo na raz, inaczej nie będzie miała okazji pracować z resztą kompostu i zacznie brzydko pachnieć
  • od czasu do czasu zamieszaj kompost widłami by go napowietrzyć i upewnić się że nie jest za bardzo zbity
  • w czasie suszy dodaj wody


Kiedy kompost jest gotowy?

  • jego struktura jest dość pulchna i w miarę sypka, trudno jest dostrzec nierozłożone odpadki
  • pachnie przyjemnie świeżą ziemią
  • ma bardzo ciemny kolor
  • jego temperatura nie jest wyższa od temperatury otoczenia


Kuchenna wskazówka bonus  

W celu łatwiejszego wysypywania odpadków z wiaderka kompostowego dobrze jest obłożyć go wcześniej gazetą. Dodatkowo jeśli np obierając jabłka, czy ziemniaki używasz papieru kuchennego możesz z powodzeniem zastąpić go gazetą, z korzyścią dla Twojej kieszeni, kompostownika i środowiska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz