Wyrzucanie odpadów organicznych do kompostownika ma same zalety. Jeśli tylko dysponujesz odrobiną miejsca w pobliżu swojego domu czy mieszkania to załóż sobie kompostownik
2 Główne zalety kompostowania
1) Ograniczasz ilość produkowanych przez siebie śmieci
Myślisz globalnie, działasz lokalnie i możesz być z siebie dumny. Nasza trzyosobowa rodzina produkuje około 4-5 litrów odpadów organicznych tygodniowo na osobę. W skali roku będzie to jakieś 250 litrów na osobę. Oznacza to, że czteroosobowa rodzina może produkować nawet ok 1000 litrów odpadów organicznych rocznie. Warto też wspomnieć o tym, że ilość tych odpadów będzie różna w zależności od diety. Jeśli jesteś raw'foodziarzem czy vege, produkujesz ich jeszcze więcej niż my. Gdybyśmy nie mieli kompostownika, te odpadki trafiałyby do ogólnego kosza na śmieci a w konsekwencji na śmietnisko. W zależności od tego jak liczna jest Twoja rodzina możesz sobie teraz szybko policzyć ile litrów organicznych śmieci produkujecie rocznie. Jeśli wyrzucasz śmieci organiczne wraz z ogólnymi sam odpowiedz sobie na pytanie ile śmieci niepotrzebnie trafia dzięki Tobie na śmietnisko a nie przecież nie musi. Wystarczy że będziesz prowadzić kompostownik. Możesz oczywiście pokusić się o znalezienie firmy odbierającej odpady organiczne, ale będziesz musiał zapłacić za ich wywóz. W przypadku kiedy już aktywnie kompostujesz, policz o ile zmniejszasz globalną produkcję śmieci, później poklep się po ramieniu i bądź z siebie dumny przez cały dzień albo i dłużej ;)
2) Sam produkujesz kompost do swojego warzywnika, ogrodu czy trawnika
Jeśli nie masz ogrodu czy miejsca gdzie mógłbyś spożytkować gotowy kompost możesz go oddać np znajomym na działkę.
Jeśli chodzi o sprzęt kompostujący to potrzebujesz tylko 2 gadżetów: wiaderka i kompostownika. W zależności od Twojego stylu życia wybierz jedną z poniższych opcji i działaj. Miłego kompostowania!
Poniżej znajdziesz cenne wskazówki
Co wrzucać do kompostu?
- popiół drzewny
- skoszony trawnik
- papier, gazety i tekturę
- torebki herbaciane, fusy kawy
- starą ziemię/kompost z doniczek etc
- sprzątając ogród możesz dodawać jednoroczne rośliny
- obierki, odpadki z owoców i warzyw, za wyjątkiem cytrusowych
Czego Nie wrzucać do kompostu?
- mięsa, ryb, kości, tłuszczu i gotowanego jedzenia - te mogą przyciągnąć muchy i szczury. Jeśli szczury już się pojawiły postaraj się stworzyć im tak nieprzyjazne warunki jak to tylko możliwe: załóż metalową siatkę, co jakiś czas przewracaj kompost a w wolnych chwilach rób dużo hałasu koło swojego kompostownika :)
- cytrusów i skórek cytrusowych (za dużo kwasów)
- patyków i innych drewnianych które rozkładają się o wiele wolniej
- sprzątając ogród staraj się unikać dodawania roślin wieloletnich (inaczej będą się one pojawiać przez następnych kilka lat), roślin chorych a także chwastów które zawiązały już nasiona
- odchodów psów, kotów etc
- produktów mlecznych
Sekret dobrego kompostowania
- staraj się wyrzucając odpady układać je warstwami, trochę jakbyś robił lazanię
- jeśli dodajesz do kompostownika skoszoną trawę staraj się nie wrzucać jej zbyt dużo na raz, inaczej nie będzie miała okazji pracować z resztą kompostu i zacznie brzydko pachnieć
- od czasu do czasu zamieszaj kompost widłami by go napowietrzyć i upewnić się że nie jest za bardzo zbity
- w czasie suszy dodaj wody
Kiedy kompost jest gotowy?
- jego struktura jest dość pulchna i w miarę sypka, trudno jest dostrzec nierozłożone odpadki
- pachnie przyjemnie świeżą ziemią
- ma bardzo ciemny kolor
- jego temperatura nie jest wyższa od temperatury otoczenia
Kuchenna wskazówka bonus
W celu łatwiejszego wysypywania odpadków z wiaderka kompostowego dobrze jest obłożyć go wcześniej gazetą. Dodatkowo jeśli np obierając jabłka, czy ziemniaki używasz papieru kuchennego możesz z powodzeniem zastąpić go gazetą, z korzyścią dla Twojej kieszeni, kompostownika i środowiska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz